Prețurile la cacao cresc înaintea sezonului festiv

În fiecare lună, află cele mai recente știri și tendințe în materie de prețuri mondiale la mărfuri, datorită analizei economiștilor noștri de sector. Luna aceasta, accentul este pus pe cacao, al cărei preț pe tonă a atins cel mai înalt nivel de 6 luni, depășind 10.000 USD/tonă. O creștere de 50% față de luna precedentă!

  • În decembrie 2024, prețurile la cacao au crescut cu 50% față de luna precedentă.
  • Prețul unei tone de boabe de cacao a atins cel mai ridicat nivel timp de 6 luni, depășind 10.000 USD/tonă.

Oferta foarte concentrată și cererea în creștere

Patru țări generează 75% din producția mondială de cacaco, în principal în Africa de Vest. Mai precis, Coasta de Fildeș și Ghana, care reprezintă 58% din această producție, au trecut recent princondiții meteorologice nefavorabile, ceea ce a dus la o scădere a producției care nu este acoperită de celelalte țări producătoare. Producția mondială de cacao este de așteptat să atingă 5 milioane de tone în 2024/2025.

În același timp, cererea globală continuă să crească, în special în Europa și America de Nord, care consumă aproape 50% din cacao la nivel mondial. Consumul este în creștere și pe piețele emergente - Asia, Orientul Mijlociu și America de Sud - în ciuda creșterii prețurilor. Pe parcursul campaniei 2023/24, deficitul de aprovizionare a reprezentat peste 400.000 de tone. Acest deficit ar putea continua să crească în 2025.

<div class="eztext-field">Soft commodities prices gap</div>

Datele din grafic sunt disponobile in tabelul disponibil aici.

Concentrarea industriei alimentează presiunile inflaționiste

Industria de prelucrare a boabelor de cacao este dominată de Europa, în special de Germania și Țările de Jos. Patru companii controlează două treimi din capacitatea de măcinare a lumii și același lucru este valabil și pentru piața de cofetărie cu amănuntul. Această concentrare îngreunează intrarea noilor jucători pe piață și consolidează diviziunea Nord-Sud în lanțul valoric.

Prețurile la cacao cresc din nou după câteva luni de scădere. Această creștere, care decurge din dezechilibrele structurale dintre cerere și ofertă, se accentuează în perioada festivă, odată cu creșterea cererii de onorare a contractelor existente.

Simon Lacoume, analist sectorial la  Coface.

Creșterea prețurilor alimentată de lipsa aprovizionării

Deficiențele de producție din Coasta de Fildeș și Ghana, combinate cu cererea tot mai mare de a onora contractele existente, duc la creșterea prețurilor. Dezechilibrul structural dintre cerere și ofertă sugerează că, pe termen mediu, prețurile la cacao se vor stabiliza la un preț de echilibru mult mai mare decât în ​​anii precedenți și foarte probabil aproape de 10.000 USD/tonă. Tensiunile prelungite de aprovizionare ar putea afecta serios și marii producători de ciocolată, care rămân dependenți de câteva țări furnizori. Consolidarea industriei a dus la formarea unor giganți ai procesării, ale căror investiții sunt profitabile doar atunci când capacitatea de producție este utilizată pe deplin. Deși lipsa de materii prime este considerată un risc cu probabilitate scăzută, impactul său potențial asupra industriei ar putea fi profund.

Autori și experți